back


photo(c): Mineo Sakata
O house

07.2004
private residence
Tokyo, Japan
collaborator: Jiro Endo (new-guesthouse)
structural designer: Takeyuki Gaino
(Gaino structural DeSIGN office)
wooden structure, steel sheets etc.


This is a house of a musician and his family. The clients requested "a spacious private room at the innermost site, furthest away from the street."
I intended to protect their privacy by placing black walls along the outer perimeters, and opened up the house towards south garden as much as possible. The building is pulled towards the north and east sides, and the plan took a shape of a twisting whale. A stairwell connects music studio and three private rooms. It leads to a big living room, which is open towards the south garden and the wood deck.
Once you are inside, you unexpectedly find a beautiful green garden spreading in your sight. It feels like being in a country villa although you are in the center of Tokyo.



O邸・世田谷の家

2004年7月竣工
個人住宅
共同設計:遠藤治郎(new-guesthouse)
構造設計:我伊野威之(G.DeSign)
木造、ガルバリウム鋼板 etc.


「通りから奥まった敷地で、広々としたプライベート空間を持ちたい」という要望で始まったミュージシャンの家。
外からは黒い壁で視線を遮り、反対に庭に向かってできるだけプライバシーを開放しようと思いました。そのため建物は北と東にぎりぎりまで寄せられ、まるで体をねじるくじらのような姿になりました。3つの個室と音楽スタジオは吹き抜け階段で結ばれ、デッキと庭に開かれた広いリビングへ続いています。
中に入ると、予想もつかないような広々とした緑の庭が広がっています。東京の中心とは思えないような、別荘のような家になりました。

-> link
 住宅特集2005年11月号 掲載
(c) copyright 2003 officemikiko, all rights reserved.